Začátek listopadu je časem, kdy vinařům a sedlákům končila práce na polích, většina plodin již byla sklizena a přichází čas počítání, účtování a hodování. Toto období je tedy spojováno s oslavou svatomartinských hodů a právě svatomartinská husa je jednou z ústředních postav tohoto hodování.
Původ spojitosti mezi svatým Martinem a husou můžeme nalézt také v legendě, která praví, že svatý Martin se před svou volbou biskupem ze skromnosti skrýval v husníku, ale husy ho svým kdákáním prozradily a tak nyní za trest pykají na svatomartinském pekáči. Martinská husa je také spojena s otevíráním nových, Svatomartinských vín. Vinné sklepy jsou začátkem listopadu již „vyčištěny“ od starších ročníků vín a do sudů přichází víno mladé.
Na Bukovanském mlýně pro Vás již několik let pořádáme jak tradiční otevírání Svatomartinských vín, tak gastronomickou akci Svatomartinské husí a kachní hody. Přijďte i Vy na výtečné husí a kachní speciality od našich zkušených kuchařů a nezapomeňte ochutnat i sklenku lahodného Martinského vína!